Wedden op Nederland – Frankrijk

Wedden op Nederland – Frankrijk. Vrijdag om 20:45 uur treffen Nederland en Frankrijk elkaar in de Amsterdam ArenA. Oranje oefent met het oog op de WK-kwalificaties, die na de zomer beginnen. Frankrijk heeft een urgenter doel: het land is in de zomer gastheer van het Europees Kampioenschap 2016.

Voor de Nederlandse bondscoach Danny Blind zijn de omstandigheden ideaal om de selectie te verfrissen. Het duurt immers nog een half jaar, voordat de eerste competitieve partij opdoemt. Voor het eerst zijn Vincent Janssen en Timo Letschert bij de selectie gehaald. Voor AZ-spits Janssen lijkt de kans op speeltijd ook echt groot. Hij scoort immers aan de lopende band in de Eredivisie.

Ajen Robben weer gebleseerd

Arjen Robben heeft zich vanwege een blessure afgemeld, een inmiddels overbekend patroon in zijn loopbaan. Robin van Persie ontving geen oproep, ondanks dat hij toch regelmatig in de basis staat bij Fenerbahce. Ibrahim Affelay was wel deel van de voorselectie, viel af bij de uiteindelijke keus, maar mag door het afhaken van Davy Pröpper toch weer aanschuiven.

Opstelling Frankrijk

Didier Deschamps, keuzeheer van de Franse Blues, heeft onder meer N’Golo Kante en Dimitri Payet vereerd met een telefoontje. Voor Kante is het zijn debuut in de selectie, maar onverwacht is het niet. Hij speelt voor Leicester City, de sensationele koploper van de Engelse Premier League, die zeer goede kans maakt om kampioen te worden. Payet moest sinds juni 2015 wachten op een nieuwe kans. Hij komt uit voor West Ham, dat het ook aardig doet in de Premier League. Morgan Schneiderlin ontbreekt, en dat zegt veel over het seizoen dat Louis van Gaals Manchester United meemaakt.

Zo lyrisch als Deschamps is over Kante, die drie jaar geleden speelde in de derde divisie van Frankrijk, zo enthousiast is Blind over Janssen. Niet alleen zijn goals springen in het oog, ook zijn fysieke arbeid en loopvermogen vallen op. “Dan gaat het om werklust, enthousiasme en een enorme drive om in het team te presteren”, somt Blind op.

De gemiddelde leeftijd van deze Oranje-selectie is 25,2 jaar. Niet echt opzienbarend laag, maar voldoende om weer een paar jaar vooruit te kijken. Wesley Sneijder, 31 jaar, biedt zijn diensten als mentor aan voor de jonkies. “Ik vind dat de talenten in Nederland sprongen hebben gemaakt en ik ben benieuwd om dat in de wedstrijd terug te zien”, zegt hij over gastjes als Riechedly Bazoer (19), Rick Karsdorp (21) en Janssen (21).

Maar aan jeugdig toptalent ook geen gebrek bij Frankrijk. Kingsley Coman van 19 vervulde voige week nog een glansrol bij de comeback van Bayern Munchen tegen Juventus in de Champions League. Anthony Martial (20) is een van de lichtpuntjes bij Man United en Raphael Varane is nog maar 22 jaar maar nu al een steunpilaar van de defensie van Real Madrid.