Handleiding Odds en Quotes

Bij het online wedden op sport wordt door de bookmakers de winstkans odds of quotes genoemd. In Nederland noemen we dat noteringen of winstkans. De online bookmakers hebben verschillende bewoordingen voor de odds.  Hieronder volgt een uitleg van de diverse odds en quotes.

Wedden met vastliggende odds (Fixed Odds)

Wanneer je een weddenschap aangaat met bij voorbeeld je Unibet 50 euro bonus op vastliggende odds (quotering), dan spreek je over een weddenschap met ‘fixed odds’. Hierbij zet je een vaststaand bedrag in om tegen de bookmaker. Het geld dat de bookmaker inzet wordt uitgedrukt in odds en die bepalen hoeveel je verdient als je het goed hebt en dus wint van de bookmaker.

Inzet (Stake)

Als je een weddenschap aangaat bij een online bookmaker, zoals Unibet, dan zet je in op en bepaalde uitkomst en de hoeveelheid geld dat je riskeert is je inzet, stake in het Engels. Als je wint wordt je inzet berekend aan de hand van de odds waarbij je hebt ingezet toen je de weddenschap afsloot.

Tegeninzet Odds (Laying Odds)

Eerst een voorbeeld. Morgen is het Koninginnedag en er wordt storm voorspelt. Je zegt tegen een vriend “Wedden dat de hoed van de koningin wegwaait?”. De vriend zegt “goed, we wedden om tien euro, want volgens mij zit die hoed heel goed vast”. In dit geval “back” jij jouw voorspelling en de vriend zet in tégen jouw voorspelling.  Wat die vriend doet noem je
“laying odds”, een tegeninzet doen .
Laying Odds is dus eigenlijk een andere term voor “de bookmaker neemt de weddenschap aan”. Dat doet een bookmaker door akkoord te gaan met jouw inzet er zijn eigen geld tegenover te stellen. De bookmaker riskeert zijn geld als tegeninzet maar belooft ook  om uit te betalen aan wie van hem wint.

Tegen de verwachting in (Odds Against)

In de taal van de bookmakers is ‘Odds against’ de term die gebruikt wordt om te beschrijven dat je meer dan het dubbele van je inzet wint.
Evenveel Geld (Even Money)
Als de odds zodanig zijn dat je jouw geld verdubbelt als je wint, spreek je van ‘Even Money’. Op deze weddenschap is je winst je dan net zoveel als je hebt ingezet. Je verdubbelt het bedrag van je inzet. De bookmaker en jij riskeren allebei evenveel geld bij het aangaan van deze (online) weddenschap. ‘Even Money’ wordt ook vaak afgekort tot EVS.

Odds On

Bij “Odds on” spreek je over een weddenschap waarbij je meer inzet dan je kunt winnen. Dit zijn alle weddenschappen waarbij de odds minder dan ‘Even Money” (EVS) opleveren. Een weddenschap van 1/2 is daarom “odds on” (1/2 in Engelse breuken is 1.5 in Europese decimale notitie). The woord “on” geeft aan dat de odds omgekeerd zijn. Soms spreekt men ook over 2:1 wanneer het een weddenschap met odds van 1/2 betreft! En dat is wat verwarrend, dus let goed op!

Korte Odds (Short Odds)

Korte Odds betekent dat jouw keuze een goede kant maakt om te winnen. Alleen verdien je meestal maar heel weinig winst op je inzet. Bijvoorbeeld  een winstkans van 6 tegen 4 wordt als 6 “korte odds” opgevat.

Dit betekent dat jouw keuze en kleine winstkans heeft, bijvoorbeeld 60:1. Maar als je op lange odds inzet, dan heb je wel een grote kans om te winnen als je een uitslag juist hebt voorspeld.

Geef een antwoord