Grand National: Zet in op de grootste paardenrace van het jaar

Grand National paardenraces, zaterdag 9 april 2016. Wat Wimbledon is voor het tennis en het WK voor voetbal, dat is Grand National voor de rensport. Zaterdag 9 april (18:15 uur) vindt Grand National plaats te Liverpool, Engeland. Wereldwijd zullen ruim een half miljard mensen de races via tv en online bekijken.

Zoals gebruikelijk is de plaats van handeling van Grand National de Aintree Racecourse in Liverpool. De afstand is vier mijlen en 3.5 furlongs. Oftewel: 7,141 kilometer. Maximaal veertig paarden (plus coureurs) staan aan de start. Ze moeten dertig hordes overstijgen. Sommige daarvan zullen ook door een kreupel paard nog wel geslecht worden. Maar er zijn zware beruchte hordes bij, zoals Becher’s Brook en The Chair, waar al heel wat reputaties gesneuveld zijn.

Vorm van de dag belangrijk bij wedden op paarden

Wedden op paardenraces is notoir lastig. Zoals bij alle vormen van sport, gaat het om de vorm van de dag. Maar bij paarden en jockes fluctueert die veel heftiger dan bij pakweg tennissers en voetballers. Uiteraard hebben sommige paarden en jockeys wel een overtuigender race-verleden dan andere. Gevolg is dat je met een gokje op hen, in potentie minder wint kan maken, dan als je een onbewezen paard kiest.

De vorige edities van Grand National leveren een paar handvatten op voor een succesvolle bet. Alle 24 vorige winnende paarden, hadden minstens acht keer eerder een race met horden gereden (een chase). Ook is het wenselijk dat het paard niet al maandenlang alleen op stal heeft gestaan. Al die 24 winnaars hadden sinds 1 januari minstens eenmaal geraced. Bovendien was drie kwart van de laatste twintig winnaars, negen, tien of elf jaar oud.

Many Clouds favoriet

Het meestgenoemde paard voor de editie van 2016 is Many Clouds. Hij is namelijk de winnaar van 2015. Inmiddels is deze viervoeter negen jaar oud. Begin maart won hij nog een chase race. Grand National heeft echter net als de Champions League de eigenaardigheid, dat het onmogelijk lijkt om tweemaal achtereen te winnen. Sinds Red Rum dat flikte in 1973 en 1974, is dat geen enkel paard meer gelukt. Toch noteert Many Clouds @8.00. bij 888sport.com.

Een andere geduchte knol is The Last Samuri. Er bestaat echter wat twijfel over Samuri, want zijn sprongkracht is wellicht niet machtig genoeg om de hoge hordes van Grand National te overmeesteren. Samuri noteert @11.00. Silvinacio Conti is alleen al vanwege zijn trainer het noemen waard. Dat is namelijk Paul Nicholls, die vorig jaar Many Clouds klaarstoomde. Conti staat op @13.00.

Pas daags voor de race is het deelnemersveld bekend. Sommige jockeys beslissen zelfs pas last minute op welk paard ze de strijd aan gaan binden. Ruby Walsh bijvoorbeeld is in dienst van de farm van Willie Mullins en zal op zijn gemakje bekijken wel racepaard deze week de beste indruk maakt, voordat hij het zadel ombindt. Kortom, hou de informatie over Grand National in de gaten.