Eurovisie Songfestival: Slow Down van Douwe Bob in top tien

Zaterdag is Douwe Bob present in de finale van het Eurovisie Songfestival 2016. Zijn uitvoering van “Slow Down” afgelopen dinsdag, in de eerste halve finale, was vlekkeloos. Nu Europa kennis heeft gemaakt met de flamboyante Amsterdammer, kan hij in de eindstrijd alleen maar meer sympathie gaan opwekken.

Top 10 plaats voor Douwe Bob

Het optreden van de 23-jarige Douwe Bob Posthuma verdient het etiket “smaakvol”. Nederland heeft in de afgelopen jaren aardig gescoord met Anouk en The Common Linnets, acts die ook afstand namen van de kermismuziek en extravagante capriolen van de gemiddelde songfestivaldeelnemer. De reactie op Douwe Bob toont aan dat het een verstandige keus is. Buitenlandse media prijzen de singer-songwriter en volgens bookmakers is een plek in de top tien zeker mogelijk. Bookie 888sport.com noteert momenteel 21.00 op winst van Douwe Bob en 3.50 op een plaats in de top 5!

10 seconden stilte

De Britse krant The Telegraph opent zijn artikel over de eerste halve finale met een foto van Bob, in een paars pak gestoken, de gitaar tegen het middel gedrukt. “Nederland heeft onze stem”, is de ondertitel. “We dachten dat Nederland alleen slechte techno maakte”, grapt de krant. De Duitse krant Stern bespreekt de stilte van tien seconden, middenin de song. Bob verbrak die overigens door naar het publiek te roepen: “I love you too baby, c’mon”. Misschien verstandig om in de finale te verrassen met een andere kreet.

Plankenkoorts kent Douwe Bob niet. Hij is geboren voor het podium, alhoewel zijn muziek juist ingetogen is en wars van snelle trucjes. “Het rare is, ik had geen moment het gevoel dat ik voor 150 miljoen mensen speelde, we hadden tot aan het eerste akkoord zo’n lol”, zegt hij.

Rusland favoriet op Songfestival 2016

Maar de opvallendste act van dinsdag was die van Rusland. Alles klopte: de ultrapakkende en moderne dancesong, de innovatieve interactiviteit met de videoschermen en de waanzinnige energie. Rusland is niet echt het populairste land van Europa tegenwoordig, maar politieke spanningen worden opzij gedrukt door dit staaltje vakmanschap. Rusland is dan ook bij bookmakers de topfavoriet en noteert 1.83.

Aanvankelijk wekte Nederland lauwe reacties op bij analisten en bookies. Bob bivakkeerde buiten de top twintig, waardoor het lang niet zeker was, dat hij de eerste schifting zou overleven. Inmiddels (voor de tweede halve finale) hebben alle bookies hem bij de top tien gezet. Het helpt dat hij dinsdag tijdens de pauze (superkort) werd geïnterviewd door de presentatrice. Hoe vaker het tv-publiek hem ziet, hoe meer hij blijft hangen.